Kaikille omat salaliittoteoriat - siirrytään uskomuslääketieteeseen

 Lääketiede on hyvää vauhtia muuttumassa.  Enää ei tiedä, ketä uskoa. Kauhistuin, kun HUS:in ylilääkäri Asko Järvinen sanoo,  ettei "usko koronan aerosolileviämiseen".  Herranjestas, uskomuslääketiedettäkö saa jopa maamme johtavassa yliopistosairaalassa harjoittaa vapaasti?

Viime vuoden keväällä suomalaiset ompelivat vimmaisesti kankaisia kasvomaskeja. Kirurgisia kertakäyttömaskeja ei saanut kuin Tiina Jylhän tapaisilta yrittäjiltä.  Minäkin tilasin netistä 10 kappaletta hintaan 29.95 €. Huoltovarmuuskeskus avasi varastonsa ja rekat lähtivät liikkeelle.

Tavallinen kansa olisi ymmärtänyt, että koko maailma tarvitsee nyt maskeja eikä niitä vaan riitä kaikille. Sitten meille esitettiin kummallinen näytelmä.  THL tilasi kunnianarvoiselta emeritaprofessorilta maskitutkimuksen. Tavallinen maalaisjärkikin tiesi, ettei muutamassa kuukaudessa ole missään maailmassa tehty vertaisarvioituja kaksoissokkotutkimuksia koronasta.  En tiedä, tutkittiinko kangasmaskeja, kirurgisia maskeja, FFP2-maskeja. Muistamme, kuinka maskien vaarallisuutta painotettiin.   

Angelika Merkel tai Emmanuel Macron tulivat televisiokameroiden eteen ja tyynesti panivat maskin taskuun.  Herttainen sentään, eikö heitä ollut valistettu maskin vaaroista? Missä oli muovipussit ja turvallinen maskin hävittäminen? 

Jälkikäteen olemme kuulleet, että emeritaprofessori oli aiemminkin tehnyt tilaustutkimuksia THL:lle. Sitä saa mitä tilaa, sanoo vanha suomalainen sananlasku.  Olisi kiva tietää, mitä tilattiin.  Kuitenkin jo niihin aikoihin varsin luotettavat lähteet osasivat jo kertoa maskin hyödyistä tartuntojen vähentämisessä. 

Puolisoni oli toimittajantyössään afrikkalaisessa viidakkokylässä runsaat 50 vuotta sitten.  Joku kuunteli transistoriradiosta uutisia: amerikkalaiset ovat kuussa.  "Taasko meille valehdellaan?" kysyivät kyläläiset. Rokotteita vastustetaan eniten maissa, joissa kansalaisilla ei ole luottamusta hallintoon ja päättäjiin. 

Tähän asti olen ollut aika luottavainen. Mutta nyt löytyy kaikenlaisia perusoikeusnillittäjäprofessoreita, jotka vievät parlamenttia kuin pässiä narusta.  

19.12. katsoimme ampumahiihtoa Ranskan Annecystä.  Siellä oli yli 20 000 katsojaa ULKONA,  raikkaassa talvisäässä.  Kiltisti maskit naamalla.  Meillä avataan Nokia Areenaa, jossa yli 10 000 ihmistä saa olla ahtaasti sisätiloissa, ilman maskia. Pitäisikö sanoa, "hulluja nuo gallialaiset" - käyttävät  maskeja urheilukilpailussa ulkonakin. 

Ranskassa fysiikka (johon kuuluu niin nanofysiikka kuin aerosolit) on arvossaan, kun meillä mennään uskomuslääketieteellä.  Meille on tullut omat koronajulkkiksemme, rokotusten rokkistara Hanna Noheynek, ikileppoisa uskomuslääketieteilijä Asko Järvinen, ööö-öö Mika Salminen.  THL:n sivuilla puhutaan edelleen pisaratartunnasta.  No, tarkkaan ottaen virus mahtuu nanokokoiseen hiukkaseen, joka leijailee ilmassa vaikka tuntikausia. Suomen kielessä sana "pisara" ymmärretään vähän isompana yksikkönä. 

Me kaikki tavikset tiedämme, että vielä ei tiedetä tarpeeksi koronasta, saati sitten omikronista. Mutta kun tulee uutta ja parempaa tietoa, pitää pyytää anteeksi sitä, että aiemmin on annettu väärää tietoa ja huolehtia, että uudesta tiedosta kerrotaan yhtä tehokkaasti kuin aikanaan jaettiin väärää tietoa. 

Minullakin on astma ja heikkoutta sisäänhengityslihaksissa. Voin silti käyttää maskia.  En usko, että on olemassa ihmisiä, jotka eivät voi käyttää maskia.  On totta, että meille ei ole kerrottu, että maskeja on eri muotoisia ja eri kokoisia.  Saattaa kestää, että sopiva malli löytyy. 

Koska virukset viihtyvät pitkään ilmassa, pitää tuulettaa, kunnes on saatu ilmanpuhdistimia. Ja pysytellään pois väenpaljouksista.  Muuten pitää vetää hätäjarrusta niin, että sattuu.

Minusta tuntuu, että nyt tiedotussekamelska sataa perussuomalaisten laariin. Kommentit

Kaarina Nivala sanoi…
Monenlaista tietoa on liikkeellä,ja osa ihmisistä ottaa vastaan vain omia uskomuksia vahvistavat asiat. Vahvatkaan faktat eivät saa esim. rokotevastaisten mielipiteitä
muuttumaan.
Hyvää joulun aikaa ja turvallista uutta vuotta.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Jos korona vie sairaalaan - nämä vinkit puuttuvat THL:n sivuilta

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset