Koronan hoitovelkoja makselen - ei ollut turha lääkärissä käynti

Vaikka koronatartuntoja on toistaiseksi vähän, terveydenhuolto on kuormittunut puhelinpäivystyksessä, testauksessa ja jäljittämisessä.  Siksi potilaat eivät pienten vaivojen vuoksi uskalla lääkäreitä häiritä. Alkuvuodesta meidät vanhat ihmiset peloteltiin tai velvoitettiin eristäytymään kotiin.  Lehtietojen mukaan lähetteet syöpäklinikoilla ovat vähentyneet koronarajoitusten jälkeen.  Korona ei ole silti syöpiä vähentänyt.  Ei ole käyty edes terveyskeskuksessa tai yleislääkärillä, joka olisi lähetteitä syöpäepäilyistä kirjoittanut. 

Päänahassa oli jo vuoden verran tuntunut pieni kohouma.  Ehkä on psoria. Jos ei olisi ollut tätä koronahässäkkää, olisin ehkä soittanut terveyskeskukseen.  Kesäkuussa pyysin kampaajaa ottamaan siitä kuvan puhelimeeni.  Ei se nyt niin pahalta näyttänyt. Punainen läikkä. Ehkä 5x5 mm. Siinä vieressä toinen pienempi pilkku.

Näppylä kasvoi vauhdilla, en kehdannut terveyskeskusta vaivata, varasin ajan Ihosairalaan ja lähdin näppylääni esittelemään.  Ihosairaalan sivut ovat helppokäyttöiset ja selkeät.  Lääkäreistä on myös paljon tietoa, heidän erityisosaamisestaan, mielenkiinnon kohteistaan jne.  Joku saattaa hoitaa mielellään lapsipotilaita - saattaa olla joskus ratkaiseva valintakriteeri, jos pitää vastahakoista taaperoa viedä lääkärin tutkimuksiin.  Aikoja on hyvin saatavilla, nelisenkymmentä iholääkäriä pitää siellä yksityisvastaanottoaan. Joku on lääkäreistä on paneutunut, psoriin, joku toinen ihosyöpiin, kolmas akneen... 

Vastaanotolla ihotautilääkäri katsoi näppylää, sanoi sen olevan tyvisolusyöpä eli basaliooma.  Siis aika harmiton vaiva pelottavasta nimestään huolimatta.  Basaliooma ei tavallisesti lähetä etäpesäkkeitä. Kuitenkin se pitää poistaa, mitä pienempänä, sen parempi. Äidilläni oli myös basaliooma, jota leikattiin 4 kertaa, jopa sädehoitoa tarvittiin pari kertaa. 

Odottelen vielä PAD-vastausta, toivottavasti ei kuitenkaan mitään basalioomaa ikävämpää. Niinpä huilailen pari päivää, tikit otetaan ensi viikolla pois. Ei ihan halpaa lystiä,  kaikkineen 384 €. Ei sattunut, puudutus oli tehokas. Lyhensin koronan hoitovelkaa omasta pussistani. En siis lisää julkisen sektorin hoitovelkaa, autan sitä lyhentämään. 

Kotona googlettelin tyvisolusyöpää. Huomasin, että minulla taitaa olla vielä kolme muuta näppylää, jotka eivät taidakaan olla psoria.  Niinpä täytyy tehdä uusi lääkärireissu. Katsotaan samalla kertaa selässä olevat luomet, joita ei itse pysty seuraamaan. 

Jos yksityislääkäri löytää jonkin ihomuutoksen, voit pyytää kustannusarvion. Jos tuntuu siltä, että on liian kallista pyydä tekemään lähete julkisen sektorin yksikköön. 

Vasta jälkikäteen vähän pelästyin, olisihan se voinut olla vaikka melanooma. Ja minä vaan olisin ajatellut, että en nyt kehtaa näin pienen asian takia lääkärille lähteä.  Olettehan kaikki kuulleet niistä turhista lääkärikäynneistä.  Ettekä missään tapauksessa halua turhaan vaivata. Olisi se niin noloa ja nöyryyttävää. 

Twitterissä monet lääkärit paheksuvat ylidiagnostiikkaa, medikalisaatiota. Potilasriepu unohtuu. Missä kulkee turhan lääkärikäynnin raja?  Lääkärillä käynti on tarpeellista myös silloin, kun vaiva todetaan harmittomaksi ja poissuljetaan ikävämmät vaihtoehdot. 

Googlatessa on niukanpuoleisesti tietoa ihon kasvaimista. Paneudutaan ennaltaehkäisyyn, auringon välttämiseen, aurinkovoiteiden käyttöön. Eipä juuri kerrota, että on hyvä mennä lääkäriin jo silloin, kun löytyy uusi, pienikin uudenlainen ihomuutos.   

Sairaan hyvät ohjeet ihosyöpien ajoissa löytämiseksi

1.Tunne ihosi näppylät, luomet ja ruvet

2. Jos ne muuttavat väriä tai kokoa, mene näyttämään niitä lääkärille

3. Ole tarkkana etenkin päänahassa hiusten alle jäävien näppyjen kanssa.  Koska et niitä näe, ei niitä oikein voi itse seurata.

4. Varaa aika terveyskeskukseen, kyllä niitä sielläkin tarkastetaan. Joillain terveysasemilla käy ihotautilääkäri säännöllisesti) tai varaa aika yksityislääkärille.

5. Kun menet lääkärille, tutkituta kaikki epäillyt näppylät kerralla, tulee halvemmaksi.  Esimerkiksi leikkaussali vuokra menee vain yhden kerran, vaikka samalla poistetaan useampikin ihomuutos.

6. Jos Sinulla ennestään jo on jokin ihotauti, se ei suojaa kasvaimilta. Päinvastoin, voit ajatella kaikista näppylöistä, että "psoria tämä varmaankin on". 

7. Jos ei löydy mitään pahanlaatuista, ole iloinen. Ei ollut turha lääkärissä käynti. Ei tarvitse huolehtia. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jos korona vie sairaalaan - nämä vinkit puuttuvat THL:n sivuilta

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset