Törkeä Synlabin mainos puhutti Twitterissä

Tunnettu terveystaloustutkija moitti Synlabin etusivun mainosta Helsingin Sanomissa törkeäksi.  Twitterissä myös moni lääkäri sitä paheksui. Kauhea huuto medikalisaatiosta.  Mainoksen slogan oli pöhkö: "Itsepetosten tutkija palveluksessasi".  Jos vetää Hesarille etusivun firmastaan, kannattaa vähän miettiä, millaista imagoa on rakentamassa.  Haloo, siis kuka potilas haluaa tutkituttaa itsepetostaan? 

Näinä korona-aikoina Synlabilla olisi tuhannen taalan paikka tehdä bisnestä fiksusti.  HUSlabin näytteenotto on aika tukossa koronatestien vuoksi.  Paastoverikokeen saa vasta yli kahden viikon kuluttua. Terveyskeskusten puhelimet ovat varattuja, lääkäriaikaa joutuu joskus viikkoja odottamaan, jos nyt pikkuasian vuoksi ajan ylipäänsä onnistuu saamaan. 

Esimerkki monisairaan arjesta: Silmät olivat vuotaneet ja kirvelleet jo viikkoja. Olin käynyt pari kertaa yleislääkärillä (kerran yksityisesti ja kerran terveyskeskuksessa).  Sitten jo näkö hämärtyi, eipä muuta kuin silmälääkäriin. Hän kehotti Silmäklinikan päivystykseen epäillen näköhermon tulehdusta (niitä on ollut useita vuosien saatossa).  No, tutkittiin perusteellisesti, magneettikuvaa myöten. Päivystyksen rutiinilabroissa oli myös TSH eli kilpirauhashormoni, joka oli keikahtanut reilusti alle viitearvojen eli liikatoiminnaksi.  Liikatoiminta pahimmillaan aiheuttaa näön heikkenemistä. Jätin Thyroxinit pois ja vähitellen näkö palaa normaaliksi. Laboratotiokokeita tarvitaan siis muuhunkin vaivaan kuin itsepetoksiin.  Ajoissa otettu kilpparilabra olisi säästänyt minulta lääkäri- ja lääkekuluja pitkälti yli 100 euroa ja Luoja ties, kuinka paljon yhteiskunnalle maksoi, satoja euroja. 

Huomasin, että Synlabin hinnasto on varsin kohtuullinen.  Kilpirauhasen seurantapaketti on 15 euroa, yksityisissä lääkärikeskuksissa hinnastojen mukaan 50 euroa, niissäkin nykyisin verikokeita saa ilman lääkärin lähetettä. Kelan korvaus olisi korkeintaan 5 euroa, että sitä varten ei juuri kannata lähetettä hankkia. Lääkärin lähetteellä Huslab ehkä tekisi tutkimukset suunnilleen samaan hintaan. 

Synlabin olisi kannattanut mainostaa: Laboratoriokokeet kohtuuhintaan, ilman lääkärin lähetettä.  

Monissa asioissa potilas voi säästää paljon rahaa, jos käy otattamassa labrat ennen lääkärin vastaanottoa.   Vastaanottoajan voi sitten käyttää järkevämmin tuloksia ja mahdollista lääkitystä kaikessa rauhassa pohtien. Näin ei aina tarvita kahta lääkärissä käyntiä. 

Enpä tiedä, tuliko Synlabille paljon bisnestä hölmön mainoksen seurauksena.  Mainonnan ammattilaiset tosin sanovat, että tärkeintä on, että firman nimi jää mieleen.  Ehkä tämä oli mainostoimiston ajatuksena.

Synlab tuo tervetullutta hintakilpailua.  Lääkärikeskukset eivät labrahintojaan laske, koska työterveyshuollon kate tulee juurikin ylihintaisista labra- ja kuvantamistutkimuksista. Valistuneet (ei siis luulosairaat) pitkäaikaissairaat potilaat saavat tarvitsemansa  laboratoriotutkimukset vaivattomasti ja näin säästävät julkisen terveydenhuollon resursseja ja yhteisiä verovarojamme.  Nyt siis olisi ihan hyvä, jos potilaat itse hoitaisivat rutiinilabrojaan ja ottaisivat yhteyttä lääkäriin vasta sitten, kun on tarve. 

Twittermyrskyssä haukuttiin Synlab oikeutetusti huonosta mainoksesta. Ja lapsi meni pesuveden mukana. Pitkään sairastaneet kroonikot tuntevat tautinsa ja sen laboratorioarvot riittävän hyvin, että voivat teettää esim. nuo kilpirauhaskokeet ennen reseptin uusimista. 

Patient is the only untapped resource in healthcare eli potilas on ainoa terveydenhuollon käyttämätön voimavara. Tehdäänpä siis digitaalisesti ja omatoimisesti kaikki mitä voidaan. Potilas saa omilla rahoillaan tehdä mitä tykkää.    

Kommentit

Annikki Autti sanoi…
Heippa, olen ottanut lehtileikkeen talteen, koskien puhti.fi/ Synlab - laboratotioita, sille varalle, että haluaisin nyt ja heti päästä verikokeisiin, enkä viikkojen päästä. Mutta kokeilin tuossa maanantaina tätä pikapolisysteemiä näin: PA :lla oli varattu aika tiistaille kontrollina labrakokeisiin....maanantaiaamuna oli jalkaterä kipeä ja epäilimme kihtiä. Käynyt sen takia kaksi vuotta sitten lääkärissä, joka totesi sen olevan kihtiä, siis "kahtomalla"...antoi lääkkeet ja niillä asettunut kivut, ollut jotain 3-4 kertaa tänä aikana. No, verikoe pitäisi ottaa, kun kipu on päällä. No, kuinkas se on mahdollista näiden jonojen takia. Päätimpä kokeilla sähköpostia pikapolille ja perustelin, että eikös nyt kannattaisi lisätä huomisiin kokeisiin kihtikoe samalla kertaa. Arkijärjen käyttöä. Hox, hox....meni tunteroinen, niin soitti sairaanhoitaja ja asia lähti eteenpäin, myös laajemmillakin kokeilla samantien. Eli SE TOIMII sittenkin, mietin nimittäin, että puhelinruuhkan kautta et pääse edes nyt läpi ja ehkäpä ihmiset kuitenkin vähemmän kirjoittelevat sähköposteja tuonne osaastolle. 10 +pistettä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jos korona vie sairaalaan - nämä vinkit puuttuvat THL:n sivuilta

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset