Potilas tulee privaatista

Potilaskertomus alkaa: Potilas hakeutunut privaattiin, jossa MRI tehty... Privaatista lähete verisuonikirurgialle jne. Osastollakin kuulin muutaman kerran sanan privaatti, joka lausuttiin turhan painokkaasti. Ikään kuin olisin ollut sairaalassa etuilemassa, ohittamassa jonoja tai viemässä jonkun enemmän tarvitsevan vuodepaikkaa. Toivottavasti vain kuvittelin.

En juuri silloin jaksanut paljon asiaa ajatella, olin niin kipeä ja kipulääkkeissä, että ajatustoimintaa ei juuri ollut. Enhän ollut mikään yksityispotilas.  Luulenpa, että kuka tahansa, joka kävelee kipuilevan ja tykyttävän 52 millin aneurysman kanssa päivystyksen ovesta sisään pääsee lääkärille vaikka ilman lähetettä.  Varsinkin kun aortan pullistuma jo ennestään on sairaalan tiedoissa.

Onkohan taustalla jotain muuta. Onko "privaatti" ja yksityislääkärillä käynti niin oleellinen tieto, että sitä pitää toistaa. Ehkä joku viisaampi osaa kertoa. Käytetäänkö termiä myös työterveyshuollon potilaista? Lukeeko sairauskertomuksessa: potilas hakeutunut työterveyshuoltoon... 

Käytännön seuraukset voivat olla yllättäviä.  Jos valinnanvapaus tulee, tällä menolla yksityislääkärin lähetteen saava potilas ei uskalla valita julkista puolta.  Coxa sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin omistama Helsingin sydänsairaala ovat saneet kiitosta potilaan hyvästä kohtelusta. Kuinkahan HYKSin Oy pärjää kilpailussa?

Olen monta kertaa ennenkin ollut sairaalassa, niin julkisen kuin yksityisen sektorin lähetteellä. En huomannut, että lähettävä taho olisi ollut näin vahvasti esillä. Entä jos tulee palveluseteli ja valinnanvapaus?


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Olenko ultraharvinainen?

Operaatio ilman ennakkovaroitusta