Yksityissektori ikuisen soten odotuksessa

Aika tuntuu pysähtyneen ikuisen soten odotuksessa. Terveystalo ja Diacor saivat luvan fuusioon.  Niinpä kummaltakaan taholta ei ole kuulunut pitkään aikaan mitään kiinnostavaa.

Mehiläinen  on ensimmäisenä aloittanut lääkäreidensä pistearvioinnin.  Pisteitä annetaan todennäköisesti vuorovaikutustaidoista, ehkä heti vastaanottotilanten jälkeen.  Oikeastaan arvio pitäisi antaa viiveellä: oliko diagnoosi oikea, oliko lääke sopiva, olivatko hoito-ohjeet riittävät?  Entä  kirjaukset potilastietoihin, olivatko ne oikein, onko niissä riittävä informaatio, jos joutuu palaamaan samasta syystä jonkun toisen lääkärin hoitoon? Pitkässä jouksussa kirjoittaminen, vaikkapa hyvän lähetteen laatiminen,  pääsee arvoonsa.

On silti tunnustetava, että jos pystymetsästä varaisin aikaa yleislääkärille, luultavasti menisin sille, joka on saanut hyvää potilaspalautetta.  Mitäpä sitä mieltään pahoittamaan jollekin töykeästi käyttäytyvälle. Vuorovaikutustaidot ovat osa lääkärin ammattitaitoa.  Sitä kyllä opii, jos on asenne kohdillaan. 

Lääkärikeskukset pyrkivät hankkimaan mainonnallaan terveitä ihmisiä potilaikseen, jotta saisivat kannattavaa bisnestä mahdollisen valinnanvapaueden koittaessa.  Kukaan ei mainosta lääkäripalveluja sairaille ihmisille.  Tarjotaan   hyvinvointianalyysia  tai hyvinvointikatsastusta. Kirjoitinkin Aavan hallituksen puheenjohtajalle, että mainonnan perusteella lääkärikeskustanne ei enää erota kosmetologipalveluista.  Vastasi paluupostissa ja kiitti arvokkaasta palautteesta.

Kilpailua tarvitaan lisää.  Huomasin sen viime viikolla. Sain lähetteen Holter-tutkimukseen, eli sykkeen pitkäaikaisrekisteröintiin.  Lääkäri oli Mehiläisestä, joten hänelle on kätevämpää, että tutkimustulos tulee suoraan hänen päätteelleen.  Ajanvaraukseen meni kolme varttia, toistakymmentä puhelua.  Joko puhelimeen ei vastattu tai aikoja ei ollut viikkoon saatavilla.  Se ei kuitenkaan ole mitään rakettitiedettä, pieni laite, joka teipataan rintaan vuorokaudeksi.  Tehotonta toimintaa ja huonoa asiakaspalvelua. Hoitosuhde lääkäriin on sen verran hyvä ja pitkäkestoinen (ainakin 15 vuotta), etten viitsi vaihtaa firmaa.

Samalla viikolla kävin rintasyöpäseulonnassa Cityterveydessä. Kutsu tuli verkossa Netpostiin.  Olin vähällä myöhästyä, aika oli lauantaipäivälle klo 9.45.  Olin perillä 9.44.  Olivat aikataulussa.  Yläosa paljaaksi, tehokas uusi laite, joka ei sattunut yhtään. Hoitaja oli ystävällinen ja kiireetön. Vaatteet takaisin ylle.  Kello 9.50 olin jo ulko-ovella. Alkuviikosta tuli vastaus sähköpostilla: ei mutoksia. Esimerkillistä toimintaa.

Huomasin, että Cityterveys mainostavaa magneettikuvausta 175 euron omavastuulla. Kävin viime kuussa Aavassa, jossa kuvattiin alavatsa varjoaineella, omavastuu 470 euroa.  Olivat vielä kuvanneet väärästä kohtaa, joten tarvittaisiin uusi kuva.  Seuraavasta kuvasta en taatusti maksa mitään.  Saavat opetella käyttämään laitettaan paremmin.  Toista viikkoa piti odottaa kuvausaikaa ja kun aika koitti, olivat miltei tunnin myöhässä.  Kilpailua tarvitaan enemmän. 

9.4. Tarkennus aiempaan. Cityterveys eikä Helsingin magneettikuvaus 
eivät tee vatsan alueen tai verisuonikuvauksia. Diacorissa ja Mehiläisessä hinnat ovat 500 euron molemmin puolin.  Tulipa tällainenkin tarkistettua, kun on taas rikottava säästöpossu ja toisenlaista kuvaa tarvitaan.  Tarkistan nyt vielä, kuinka hyvin osaavat suunnitella kuvauksen, ettei taas kuvata väärää paikkaa. 

Kommentit

Unknown sanoi…
Pisteytys kuulostaa, näyttää hyvältä!
Unknown sanoi…
Pisteytys näyttää hyvältä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jos korona vie sairaalaan - nämä vinkit puuttuvat THL:n sivuilta

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset