Kun sairastut, haluatko hyvän lääkärin vai elämyskeskuksen?

Nyt se sitten tulee: valinnanvapaus. Potilas saa valita. Väitetään, ettei potilas osaa kilpailuttaa. Katin kontit. Osaa. Ei, potilas ei valitse firmaa, potilas valitsee lääkärin. On firman maineellakin merkitystä.

Muistattehan ajan, jolloin Mehiläinen oli huippubrändi. Vain hienot ja rikkaat ihmiset "menivät Mehiläiseen", he eivät menneet lääkärille. Oli myös erityisen hienoa syntyä Eiran sairaalassa.
Terveystalo ajatteli ostavansa Diacorilla hyvää mainetta.  Saa nähdä, jääkö fuusion jälkeen nimeksi Diacor. Jos kilpailuviranomaiset kaupan hyväksyvä. Verokeplottelu jo oli unohtumassa, kunnes kokoomussuhmuroitsijat onnistuivat tuhrimaan loputkin Mehiläisen ja Terveystalon maineesta.

Terveyspalveluyritykset tuunaavat ikseään kilpailukuntoon keskittymällä bulkkikirugiaan, tekoniveliä, kaihileikkauksia, tähystyksiä, helposti palveluseteliksi tuotteistavaa tusinatavaraa.  Lääketieteellistä kunnianhimoa ei näy missään.

Potilaalle jää kilpailutuksessa varteenotettavaksi vaihtoehdoksi enää Dextra, Aava tai Doctagon. 
Mehiläisessä olen vielä käynyt kardiologilla, mutta taidanpa lopettaa senkin. Voihan ne angiografiatulokset pyytää sieltä itselleen. Nykyäään melkein kaikki osaavat tehdä sen ranteesta. Se oli kilpailuvaltti joku vuosi takaperin.

Päätin, että Diacorin kaupan jälkeen valitsen omalla rahallani sairastaessani erikoislääkärin Aavasta. Siellä nyt vaan on niin hyviä lääkäreitä - myös kummallisia harvinaissairauksia ymmärtäviä erikoislääkäreitä. Ihan ykkösvitjaa Meilahdesta.  Muutenkin ovat saaneet siinä kassalla asiakaspalveluaan parempaan kuosiin ja verkkosivut ovat vallan mainot.

Tuskin kokoomuspolitiikoista ei on firmoille paljon iloa. Kovin kilpailuvaltti on osaava ja potilaistaan hyvin huolehtiva yleislääkäri.  Kun on syntynyt luottamuksellinen ja hyvä hoitosuhde, potilas seuraa uskollisesti lääkäriään kuin hai laivaa. Hän menee erikoissairaanhoidossa juuri sinne, mihin oma luotettu omalääkäri ehdottaa. Eikä se kilpailutus sen kummempaa ole. Paitsi että ei erikoissairaanhoitoon niin vaan päästä.

Olin jo päätynyt Aavaan. kunnes joulun alla tuli Hesarin välissä joku ilmaisjakelulehti, jonka kannessa ja vielä uudestaan etusivulla oli Lääkärikeskus Aavan toimitusjohtaja Raija Tapio. Hän on näkynyt Facebookissakin Aavan mainoksissa.  Pitkän bisneskokemukseni syvällä rintaäänellä uskallan ennustaa, että toimitusjohtajuus muodostuu lyhytaikaiseksi aina kuin toimitusjohtaja ryhtyy antamaan akkainlehtiin haastatteluja.

"Elämäni tasapaino on taustalla jokaisessa Aavan asiakaskohtaaamisessa". Tapio puhuu hyvinvointikonsultaatiosta innostuneesti. Ei perhana, kun minä olen sairas, menen lääkäriin enkä hae hyvinvointikonsultaatiota mistään elämyskeskuksesta. Piste.

Jo Tapaninpäivänä juduin turvautumaan päivystykseen. Siinä Dextra on ylivertainen.  Seurauksena oli entistä vaativampi kilpailutustehtävä.  Mutta se onkin jo toinen juttu.

 Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laboratoriotulokset - voiko niihin luottaa?

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Olenko ultraharvinainen?