Valinnanvapaus tuli - en ollut valmis

Jo nyt potilaalla on jossain määrin valinnanvapautta, jos sitä osaa käyttää. Palvelusetelitkin ovat käytössä.  Kokeilin palveluseteliä äskettäin.  Kävin yksityisesti hyvällä gastroenterologilla (mukavakin vielä), joka totesi tähystyksen aiheelliseksi. Lääkärikeskuksen listahinta oli yli 700 euroa. Tykkäsin, että on vähän liikaa.  Hän sanoi tekevänsä lähetteen Laakson sairaalaan.  Sanoi vielä, että Laaksossa osaavat homman oikein hyvin.

Laaksosta tulikin kirje, että Laaksossa maksaa noin vajaan 40 euroa, mutta jos maksan 100 euroa, saan palvelusetelin yksityissektorille. Saan valita vapaasti. Sekä Terveystalo että Aava tekee gastroskopioita kaupungin palvelusetelillä. Tavallisesti suosin Aavaa, mutta sielläpä ei ehditä vastaamaan soittopyyntöön saman päivän aikana.  Skopia tehtiin Terveystalossa. Kaupungilta oli 260 euron palveluseteli, maksoin itse satasen - eli vähemmän kuin yksityislääkärin vastaanottohinta. Skopia meni kätevästi kun oli osaava tekijä. Kummallista silti on, että kaupunki saa skopian 360 eurolla. Tällainen on siis palveluseteli.  No, sehän pitää ensin saada kaupungilta. On käytävä ensin lääkärillä, joka tekee lähetteen. Kaupunki antaa setelin ja sitten potilas menee takaisin saman lääkärin tähystettäväksi.

Sanotaan, että leikkauksissa potilas saa valita hoitopaikan yhdessä lähettävän lääkärinsä kanssa. Osa julkisen sektorin suurista kustannuksista tulee edestakaisin sähläämisestä. Kun puolisoni sai aivoverenvuodon Kittilässä, hän päätyi Meilahteen. Halvausoireet olivat vasemmalla puolella.  Vasen lonkka oli vuosien takaisen onnettomuuden jälkeen ollut jo ennestään vähän kipeä.  Yritin sanoa, että lonkka pitäisi kuvata, että osattaisiin kuntouttaa oikein. Johtuuko ontuminen nivelistä vai aivotapahtumasta.  Ihan vaan natiiviröntgeniä.

Siirryttiin Laakson kuntoutusosastolle. Sielläkin pyysin lonkkaröntgeniä. Ei onnistunut.  Tultiin kipeän lonkan kanssa kotiin.  Käytiin välillä terveyskeskuksessakin. Lääkäri pisti lonkkaan kortisnopiikin ja teki lähetteen Laakson sairaalaan röntgenkuvaan.  Tässä välillä oli käyty myös fysiatrilla, joka oli tehnyt lähetteen magneettikuvaan.  Käytiin edullisessa kuvassa Helsingin Magneettikuvauksessa. Hinta Kela-korvauksen jälkeen 185 euroa. "Vasemmalla rustot puuttuvat osin kokonaan ja subkondraalisessa hohkaluussa on ödeemaa etc."

Lähetettiin magneettilausunto terveyskeskukseen omalääkärille. Hän oli oitis tehnyt lähetteen teknonivelleikkaukseen. Suuri yllätys oli, kun poliklinikkakäynti tulikin Porvooseen.  Tästä onkin tullut ystäväpiiristä palautetta, myös alan ammattilaisilta.  Porvoossa on huonot leikkaustulokset. Tammisaaressa kai vielä enemmän sairaalabakteereita. Eli jos ei pääse Peijakseen, missä homma osataan, HUS antaa valita ruton ja koleran väliltä. Kolmas vaihtoehto on parikymmentä tuhatta euroa omaa rahaa ja yksityinen. Lähetettä tehtäessä olisi voinut pyytää (jos olisi osannut) lähetettä myös Tampereelle, jossa leikkaus olisi tehty Coxassa. Coxasta on kuultu paljon hyviä kokemuksia. 


Nyt sitten on myöhäistä valita. Me kun luulimme, että ortopedin vastaanotolla päätetään, onko aihetta leikata.  Ja vasta sitten valitaan paikkaa.  Tässäpä hyvä neuvo kaikille, jos näyttää siltä, että jotain leikkausta tarvitaan ja lähete on tulossa, pitää tietää, missä haluaa leikattavan. Tahtoo vaan olla niin, että kun on oikein hauras ja kipeä, ei oikein jaksa käydä vallinnanvapautta harjoittamaan. Valinnanvapaus onkin kai tarkoitttu hyvinvoiville hyväosaisille.

P.S. Viime kuussa 100 000 kävijän raja ylittyi blogissani. Sairaan paljon kiitoksia ahkerille lukijoille.


Kommentit

Annikki Autti sanoi…
Pitääpä tuo Coxa painaa mieleen, jos joskus tarvii, että hoksaa heti sanoa hoitopaikan nimen....

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Vaikeasti diagnosoitava MOGAD voi tulla koronan seurauksena

Ei voi olla totta: koronalääkkeen uskomaton sivuvaikutus